Wat is een modelovereenkomst?

Een modelovereenkomst of tussenkomstovereenkomst is een belangrijk onderdeel om te voorkomen dat er schijnzelfstandige ontstaat. Daarnaast is het belangrijk dat je minimaal drie opdrachtgevers per jaar hebt. Een modelovereenkomst in de zorg is een document dat de afspraken en verantwoordelijkheden regelt tussen verschillende partijen. Het legt de voorwaarden van de samenwerking vast. Het doel van een modelovereenkomst is om duidelijkheid te creëren over de afspraken die gemaakt zijn, zodat de zorgverlening op een professionele manier kan plaatsvinden.

Wetsvoorstel voor verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Momenteel ligt er een wetsvoorstel voor verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Hiermee willen zij een onderscheid maken tussen schijnzelfstandigen en zelfstandig ondernemers. Hiermee zou je geen werk kunnen verrichten als zelfstandige wanneer dat werk vast onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvoering. Deze wet is momenteel nog niet van toepassing, we houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zullen tijdig op deze ontwikkeling inspelen . 

Het gebruik van een modelovereenkomst in de zorg

Het gebruiken van een modelovereenkomst is niet verplicht. Als je een modelovereenkomst wil gebruiken, omdat je twijfelt of er sprake is van loondienst, dan kan je het beste kijken of je een geschikte modelovereenkomst kan vinden. Goedgekeurde modelovereenkomsten vind je (deels) terug op de website van de belastingdienst.

Algemene modelovereenkomsten zijn voor veel situaties bruikbaar, behalve als er sprake is van loondienst. Deze overeenkomsten zijn opgesteld in algemene termen. Het is belangrijk om te controleren of de overeenkomst bij jouw opdracht past voordat je deze gebruikt.

Ben je op zoek naar een tijdelijke opdracht?

Ben je op zoek naar flexibel werk of een tijdelijke baan om een bepaalde periode te overbruggen? En wil je als zzp’er aan de slag in de zorg? Dan ben je bij Zorg Gericht aan het juiste adres. Onze opdrachtgevers in de zorg zijn regelmatig op zoek naar tijdelijke werknemers. Afhankelijk van jouw beschikbaarheid, expertise en ervaring maken wij al snel een match.