In de wereld van freelancers en zelfstandigen roept de term ‘zelfstandige professional’ een gevoel van vrijheid op dat voor velen aantrekkelijk is, maar achter deze schijnbare vrijheid schuilt een zee van regels en valkuilen. Op 1 januari 2025 is er aangekondigd dat er gehandhaafd gaat worden op de Wet DBA. De Wet VBAR is een verdiepingsslag van de Wet DBA. In deze blog bespreken wat deze wet inhoudt en wat de belangrijkste punten gaan worden van deze aankomende wet.
Ontwikkelingen Wet VBAR
Wat is de Wet VBAR?
De Wet VBAR is ontworpen om duidelijker te maken wanneer iemand als zzp’er kan worden ingehuurd en wanneer er sprake is van een dienstbetrekking. Dit is belangrijk om situaties zoals schijnzelfstandigheid te voorkomen. Bij schijnzelfstandigheid functioneert een zelfstandige eigenlijk als werknemer, maar zonder de bijbehorende rechten en plichten. Het wetvoorstel van de Wet VBAR moet nog door de kamer worden goedgekeurd, voordat de wet definitief van kracht gaat. De wet beoordeelt jouw arbeidsrelatie als zzp’er aan de hand van drie typen criteria:
Werknemersindicatie (W) -> Dit zijn kenmerken die erop wijzen dat je werkt als werknemer, bijvoorbeeld:
- Je opdrachtgever geeft je aanwijzingen over hoe jij je werk moet doen en je moet deze opvolgen.
- Je werk is onderdeel van de organisatie van je opdrachtgever en heeft een structureel karakter.
- Je werkt zij- aan zij met werknemers die hetzelfde werk doen.
Zelfstandige-indicaties (Z) -> Dit zijn kenmerken die erop wijzen dat je als zelfstandige werkt, bijvoorbeeld:
- Jij draagt de financiële risico’s en resultaten van je werk.
- Je bent verantwoordelijk voor je eigen werkgereedschap en materialen.
- Je beschikt over specifieke kennis of vaardigheden die jouw opdrachtgever niet in huis heeft.
- De opdracht is van korte duur of betreft een beperkt aantal uur per week.
Ondernemerschap-indicaties (OP) -> Deze kenmerken wijzen erop dat je een ondernemer bent, bijvoorbeeld:
- Je hebt meerdere opdrachtgevers per jaar.
- Je investeert in je bedrijf, bijvoorbeeld door marketing of het aanschaffen van middelen en/of apparatuur.
- Je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en voldoet aan alle fiscale eisen van het ondernemerschap.
Als de W- en Z-indicaties in balans zijn, wordt er naar de OP-indicaties gekeken om te bepalen of je als zelfstandige gezien kan worden.
Wat betekent de Wet VBAR voor jou als zzp’er?
Als zzp’er is het belangrijk dat je voldoet aan de nieuwe regels van de Wet VBAR. Hieronder vind je de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden:
- Uurtarief: Je uurtarief mag niet lager zijn dan €33,-. Dit minimumtarief is ingesteld om ervoor te zorgen dat je een eerlijke vergoeding krijgt voor het werk en om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
- Meerdere opdrachtgevers: Zorg ervoor dat je meerdere opdrachtgevers per jaar hebt. Dit laat zien dat je niet afhankelijk bent van één opdrachtgever, wat een belangrijke indicatie is van je zelfstandigheid.
- Bedrijfsinvestering: Investeer in je bedrijf, bijvoorbeeld door aanschaf van professionele werkkleding etc. Dit helpt niet alleen om beter te presteren, maar versterkt ook je positie als zelfstandige.
- Administratie: Voer correct je administratie uit. Door duidelijke overeenkomsten zelf op te stellen of door een bemiddelingsbureau in orde te laten maken zorg je ervoor dat jouw onafhankelijke positie benadrukt wordt. Hiernaast is het belangrijk dat je voldoet aan de fiscale verplichtingen voor ondernemers.
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen als zzp’er
De Wet VBAR vereist dat je op de hoogte blijft van eventuele wijzigingen in de wetgeving en richtlijnen van de belastingdienst. Het is verstandig om regelmatig het nieuws te volgen en deel te nemen aan internetconsultaties waarin je feedback kunt geven op nieuwe wetten die jouw werk beïnvloeden.
Daarnaast kan het helpen om professioneel advies in te winnen over hoe de Wet VBAR jouw specifieke situatie beïnvloedt. Samenwerken met een juridisch adviseur of een brancheorganisatie kan ervoor zorgen dat je voldoet aan de wetgeving en problemen met schijnzelfstandigheid voorkomt.
Zorg Gericht
Wij van Zorg Gericht kunnen jou verder helpen met je vragen over de ontwikkelingen van verschillende wetgevingen en hoe deze voor jou een belangrijke rol kunnen gaan spelen. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.
Wil je meer informatie?
Teamleider Recruitment & Planning