Gendergelijkheid vandaag de dag

We leven in een tijd waarin gelijkheid vanzelfsprekend zou moeten zijn. Toch blijkt uit onderzoek dat er nog steeds ongelijkheden bestaan op de werkvloer. Hoewel de zorgsector voor zo’n 80% uit vrouwen bestaat, worden een groot aantal topfuncties binnen zorgorganisaties nog steeds door mannen bekleed. Daarnaast worden voorzitters van de Raden van Toezicht en Raden van Bestuur in zorgorganisaties veelal door mannen ingevuld. Hier valt dus nog veel te winnen als het gaat om gendergelijkheid in de top van de zorg. Wat weerhoudt zorgorganisaties er dan van om echt stappen te zetten? Vaak zijn het onbewuste vooroordelen, ingesleten bedrijfsculturen en het gebrek aan actief beleid. Het is niet genoeg om te zeggen dat iedereen gelijke kansen krijgt. Je moet het zichtbaar en voelbaar maken.

Gelijke kansen komen niet vanzelf

Gendergelijkheid is geen kwestie van afwachten tot het vanzelf beter wordt. Zorgorganisaties moeten hier actief beleid op voeren. Dat betekent: kritisch kijken naar wervingsprocessen, ontwikkelmogelijkheden, beloningsstructuren en de verdeling van verantwoordelijkheden. Hoe zit het met de man-vrouwverhouding binnen jouw zorgorganisatie? Is er evenveel aandacht voor de groei en ambities van vrouwen als die van mannen? En hoe bewust is het management zich van eventuele vooroordelen in hun beslissingen?

Een zorgorganisatie waarin iedereen zichzelf kan zijn en gelijke kansen krijgt, vraagt om een inclusieve bedrijfscultuur. Dat begint bij het management. Zij zijn het startpunt tot verandering en hebben de verantwoordelijkheid om gendergelijkheid niet alleen te stimuleren, maar ook te borgen in beleid én praktijk.

Zo creëer je een inclusieve werkvloer

Oké, genoeg theorie. Tijd voor actie. Want hoe zorg je er nu voor dat gendergelijkheid in jouw zorgorganisatie écht wordt verankerd? Hier een aantal concrete stappen:

Analyseer de huidige situatie

Analyseer de huidige situatie: hoe zit het met de man-vrouwverhouding binnen de zorgorganisatie? Zijn er salarisverschillen? Welke patronen zie je in promoties en functieverdelingen? Zonder harde data blijft gendergelijkheid een abstract begrip.

Bewust werven en promoten

Diversiteit begint bij instroom. Kijk eens kritisch naar vacatureteksten: zijn ze geschreven met een inclusieve toon? Zijn de selectiecriteria echt noodzakelijk of sluiten ze onbewust bepaalde groepen uit? Zorg ervoor dat sollicitatieprocedures objectief en eerlijk zijn. Blind solliciteren, waarbij namen en andere persoonlijke gegevens worden weggelaten in de eerste selectieronde, kan helpen

Gelijke kansen voor doorgroei en ontwikkeling

Hoewel veel zorgfuncties door vrouwen worden bekleed, is de doorgroei naar top- en specialistenfuncties nog altijd onevenredig verdeeld. Zorg ervoor dat zowel mannen als vrouwen gelijke toegang hebben tot opleidingsbudgetten, mentorschap en promotiekansen. Analyseer regelmatig de carrièrepaden binnen de organisatie en kijk of er structurele verschillen zijn in wie doorgroeit naar leidinggevende posities.

Creëer een veilige en inclusieve bedrijfscultuur

Gelijkheid gaat verder dan cijfers en beleid. Het gaat ook over hoe mensen zich voelen op de werkvloer. Moedigt de organisatie open gesprekken aan over gender en diversiteit? Worden seksistische grappen of subtiele vormen van uitsluiting aangepakt? Zorgmedewerkers moeten zich vrij voelen om zichzelf te zijn, zonder het gevoel te hebben dat ze extra hard moeten vechten voor hun plek.

Leiderschap met lef

Managers en directies spelen een belangrijke rol. Als zij het belang van gendergelijkheid niet serieus nemen, gebeurt er niets. Trainingen in onbewuste vooroordelen kunnen helpen om blinde vlekken weg te nemen. Daarnaast is het belangrijk om rolmodellen te hebben: vrouwen in leidinggevende posities inspireren anderen om hetzelfde te bereiken.

Het resultaat? Een sterkere zorgorganisatie

Gendergelijkheid is geen ‘nice-to-have’, maar een must. Zorgorganisaties die hier serieus werk van maken, plukken daar de vruchten van. Ze trekken breder talent aan, hebben een positievere werksfeer en presteren beter. Bovendien sluit een inclusieve werkcultuur naadloos aan op de kernwaarden van de zorg: zorgzaamheid, gelijkheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Dus, laten we niet wachten op de volgende Internationale vrouwendag om dit gesprek te voeren. Gendergelijkheid moet niet iets zijn waar we één dag per jaar over praten. Het moet een standaard zijn. Is jouw zorgorganisatie er klaar voor?

Neem contact op ons op

Wil je aan de slag met gendergelijkheid in jouw zorgorganisatie, maar weet je niet waar te beginnen? Onze HR-professionals helpen je graag! Van strategisch HR-advies en beleid tot praktische ondersteuning bij werving, beloning en bedrijfscultuur. Samen zorgen we voor een inclusieve werkvloer waar iedereen zich thuis voelt. Neem contact met ons op en ontdek wat wij voor jouw zorgorganisatie kunnen betekenen!