Wat is nu de grootste motivatie voor een zorgprofessional om zelfstandige te worden? In 2023 deed het CBS onderzoek, uitgevoerd in het kader van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW). Uit het onderzoek kwam een duidelijk antwoord naar voren. Zelfstandige zorgprofessionals kiezen voor de vrijheid om zelf te kiezen wanneer en hoeveel zij werken. De zelfstandige zorgprofessionals besteedden gemiddeld 32 uur per week aan hun werk. Flexibiliteit blijkt de sleutel te zijn voor deze groep, die graag de regie over hun eigen werktijden in handen heeft.

Toename zzp’ers in de zorg

Het aantal zelfstandigen in zorg en welzijn nam de laatste jaren toe tot 178 duizend in 2022, zo blijkt uit de Enquête beroepsbevolking (EBB). De zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) vormden daarvan de grootste groep, 75 procent. Van alle werkenden in zorg was 81 procent vrouw, van de zzp’ers was 75 procent vrouw.

Wat drijft mensen in de zorg om zelfstandig te worden?

De behoefte om zelf over werktijden te kunnen bepalen is de belangrijke reden om zelfstandig te worden in de zorg (respectievelijk 46 procent van de vrouwen en 40 procent van de mannen). Bij vrouwen staat daarnaast het verbeteren van de balans tussen werk en privé op de tweede plaats (29 procent), terwijl bij mannen de mogelijkheid om meer te verdienen op de tweede plaats komt (25 procent).

In de branches huisartsen en gezondheidscentra (66 procent), en de verpleging, verzorging en thuiszorg (57 procent), werd het zelf willen bepalen hoeveel en wanneer je werkt het vaakst genoemd als de belangrijkste reden om te starten als zzp’er.

Bron: www.cbs.nl

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan snel contact met ons op. Wij helpen je graag.

Ben je op zoek naar een tijdelijke opdracht?

Ben je op zoek naar flexibel werk of een tijdelijke baan om een bepaalde periode te overbruggen? Dan ben je bij Zorg Gericht aan het juiste adres. Onze opdrachtgevers in de zorg zijn regelmatig op zoek naar tijdelijke werknemers. Afhankelijk van jouw beschikbaarheid, expertise en ervaring maken wij al snel een match.  

Vast dienstverband in de zorg

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging in de zorg of loopt je huidige contract af en ben je daarom op zoek naar een baan waarbij je een rechtstreeks dienstverband kunt aangaan? Zorg Gericht helpt je graag door op zoek te gaan naar de functie en werkgever die het beste bij jou past. Via werving en selectie bij onze opdrachtgevers hebben wij diverse vacatures beschikbaar waar je meteen aan de slag kan!