De Ramadan, wat houdt het in?

De Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. Dit is een periode van vasten voor moslims. Vasten houdt in dat er van zonsopgang tot zonsondergang niet kan worden gegeten, drinken, roken en andere activiteiten. Hoewel de Ramadan verplicht is voor iedereen, zijn er een aantal uitzonderingen voor ouderen, zwangere vrouwen en kinderen. De Ramadan is voor veel moslims een periode van verdieping in het geloof en bezinning.

Wat kan een werkgever betekenen voor zorgverleners tijdens Ramadan?

Om de Ramadan en het werken in de zorg aangenamer te maken, kan je als werkgever veel betekenen voor je zorgverleners:

  • Een tijdelijke aanpassing in het rooster; vraag of de zorgverleners meer nachtdiensten willen draaien en wat ze fijn vinden.
  • Geef voorlichting over de Ramadan aan werknemers en cliënten, zodat iedereen weet dat sommige zorgverleners meedoen met de Ramadan.
  • Bied geen eten of drinken aan tijdens pauzes en zorg ervoor dat evenementen/teamuitjes niet in deze periode worden gehouden.
  • De Ramadan kan een extra zware periode zijn als zorgverlener, let daarom als werkgever op hun welzijn.
  • Maak afspraken over pauzes, als een zorgverlener geen pauze wil houden of er geen afleiding is (zoals een rondje wandelen), maak dan afspraken met de zorgverlener over de werktijden.
  • Maak afspraken dat zware lichamelijke taken door twee personen worden uitgevoerd en niet alleen.

Ervaring uit de praktijk

Een van onze zorgverleners, Aysun, deelt haar persoonlijke ervaring in de aanloop naar de Ramadan:

“Werken in de zorg tijdens de heilige maand Ramadan kan een uitdagende maar ook verrijkende ervaring zijn. Als moslimzorgverlener is het vasten van zonsopgang tot zonsondergang een belangrijk onderdeel van je geloofspraktijk, maar het kan ook fysiek en mentaal lastig zijn, vooral in de veeleisende omgeving van de zorgsector. Het is ook waardevol om openlijk te communiceren met je collega’s en leidinggevenden over je behoeften en uitdagingen tijdens Ramadan. Door begrip en steun te ontvangen van je team, kun je samenwerken aan een omgeving die je in staat stelt om zowel je geloofspraktijken als je professionele verantwoordelijkheden te vervullen. Blijf trots op de waardevolle bijdrage die je levert aan de gezondheidszorg, zelfs tijdens deze uitdagende periode. Eid Mubarak”

Aysun, zorgverlener via Zorg Gericht

Een fijne werkplek voor iedereen

Laten we tijdens de Ramadan samen zorgen voor een sfeer van verbondenheid en begrip. Het is belangrijk dat alle collega’s zich gewaardeerd en gesteund voelen. Blijf in gesprek met je zorgverleners die meedoen met het vasten en zorg samen voor een fijne werkomgeving tijdens de Ramadan.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over hoe jij zzp’er in de zorg kunt worden? Klik dan op onderstaande button

Zorg Gericht  

Wij zijn Zorg Gericht, een gedreven specialist op het gebied van flexibele medewerkers binnen de zorg. Wil je aan de slag binnen zorgsector of ben je als zorginstelling op zoek naar personeel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.