Salarisstijging voor medewerkers in loondienst Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT)  

Het salaris van medewerkers in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) wordt gedurende 2024 in stappen verhoogd:  

  • Vanaf 1 maart 2024 wordt het salaris met 2,5% verhoogd. 
  • Vanaf 1 oktober 2024 wordt het salaris nogmaals met 2,5% verhoogd. 

Zowel bij de verhoging in maart 2024 als in oktober 2024 geldt een bodem van €75. Dit betekent dat een grote groep medewerkers in de zorgsector erop vooruitgaan. 

Uitstel fiscaal kader zzp zorg 

Oorspronkelijk zou het fiscaal kader op 1 januari 2024 ingaan, maar er was nog veel onduidelijkheid en dat zorgde voor onrust bij de zzp’ers in de zorg. Daarnaast waren de plannen niet meer haalbaar. Het fiscaal kader is onderdeel van een groter plan om de groei van het aantal zelfstandige zorgverleners te reguleren. Met dit fiscaal kader ontstaat er een onderscheid tussen zorgmedewerkers die als zelfstandige kunnen werken en degenen die daar niet aan voldoen.  

Zzp’ers vinden het fiscaal kader verwarrend en zijn het niet eens met de huidige ontwikkelingen. Zorginstellingen geven daarentegen wél de voorkeur aan het fiscaal kader, maar dit gaat nu langer duren dan verwacht. De start van het fiscaal kader voor zzp’ers in de zorg is uitgesteld tot 1 juli 2024.  

Schijnzelfstandigheid als zzp’er 

De controle op schijnzelfstandigheid in de zorg was in het verleden minimaal, maar in 2024 zal de controle verscherpt worden. Schijnzelfstandigheid is een situatie waarin jij als zzp’er opdrachten aanneemt, maar eigenlijk in loondienst bent bij jouw opdrachtgever. Je opdrachtgever is dus je werkgever, maar die houdt zich niet aan zijn verplichtingen van de Belastingdienst en jou. Het is belangrijk om een verkapt dienstverband te voorkomen. Daarom is het verstandig om als zzp’er minimaal drie verschillende opdrachtgevers per jaar te hebben.  

Zorg Gericht  

Wij zijn Zorg Gericht, een gedreven specialist op het gebied van flexibele medewerkers binnen de zorg. Wil je aan de slag binnen zorgsector? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder bij het vinden van een opdracht of vacature die écht bij je past!