Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is van persoon tot persoon verschillend. Toch zijn er een aantal pijlers die over het algemeen bijdragen aan het werkgeluk van werknemers. Waar de een gelukkig wordt van vaste patronen in het werk wordt de ander juist gelukkig van veel afwisseling. Toch kunnen we over het algemeen zeggen dat werkgeluk afhankelijk is van een aantal factoren.

Over het algemeen zijn er 5 geluksfactoren die bijdragen aan het werkgeluk van een werknemer.

(bron: the sustainable happiness company)

Wat kun je als werkgever doen om het werkgeluk binnen de organisatie te vergroten?

Er zijn verschillende actiepunten die je binnen de organisatie kunt ondernemen om het werkgeluk te vergroten. Er is niet één remedie en het is vooral maatwerk. Iedere medewerker heeft (nét) iets anders nodig om zijn of haar werkgeluk te vergroten. Hieronder vind je alsnog een aantal tips die over het algemeen bij kunnen dragen aan het werkgeluk:

  • Zorg voor een goede onboarding waarbij de focus ligt op cultuur, kernwaarden en connectie (natuurlijk naast alle praktische zaken).
  • Investeer in een goede employee journey. Vier ook de dingen die naast het werk erg goed gaan!
  • Laat medewerkers groeien en de beste versie van zichzelf worden! Investeer in groei en vestig op een unieke manier aandacht op het werkgeluk
  • Zorg dat je HR beleid en visie (en HR-cyclus!) gericht is op bovenstaande zodat het gedragen wordt in de organisatie. Oprechte aandacht is heel erg belangrijk!

Het uitvoeren van een Happiness scan kan inzicht geven waar de geluksfactoren van jouw werknemers liggen en aan welke knoppen je als bedrijf kunt draaien om het werkgeluk te verhogen! Wil jij meer weten over het werkgeluk binnen jouw organisatie? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen! Bel ons voor een vrijblijvend advies op maat, we denken graag met jullie mee!